PREGUNTES FREQÜENTS


Ja està accessible la versió impresa del calendari de verdures, podeu descarregar-la aquí. Encara no hem acabat el calendari de fruites, us avisarem a través del nostre compte en Twitter una vegada que estigui disponible.

Per començar, és important saber que el ritme de la terra no és com un rellotge: una collita pot avançar-se o endarrerir-se depenent de les condicions climatològiques i de la varietat del producte. Les temporades dels productes presents en aquest calendari es van fer a partir de les respostes que vam recopilar sobre cada producte. Vam fer una mitjana de tota la informació que vam rebre. Per a certs aliments, hem rebut poques respostes i pot ser que la temporada presentada no estigui totalment d’acord amb la situació a totes les regions del país. Per tant, no excloem la possibilitat que hi hagi errors al calendari.

La part bona d’aquest projecte és que hi podeu col·laborar i podeu participar en la millora de la fiabilitat del calendari. Com ho podeu fer? Omplint aquest formulari amb la temporada dels productes que coneixeu i la província on es cultiven. Així, permeteu enriquir la nostra base de dades i tenir dades precises de cada regió del país per poder, en un futur, afegir-hi un filtre de zona geogràfica.

Es va començar amb una llista de 53 fruites i verdures comunes però anem a anar afegint nous productes a poc a poc. Podeu veure la llista de productes en espera aquí. Si voleu que afegim informació sobre un producte que no està en la llista, no dubteu a avisar-nos .

Molts usuaris ens han preguntat per què el plàtan no és a la llista de productes. El motiu és que avui dia el calendari només inclou productes que es cultiven a la península espanyola i el 99,9 %* dels plàtans venen de les illes Canàries. Aquest projecte parteix de la idea que consumir de manera responsable significa menjar de temporada però també menjar local. Per aquest motiu, no vam voler barrejar dades de territoris allunyats i amb climes radicalment diferents. Tenim ganes de fer un calendari per als productes de temporada a les Canàries però encara no hem recopilat prou dades sobre les temporades allà per fer-lo. Si sou canaris i us sentiu perjudicats, envieu el formulari de participació a tots els agricultors que coneixeu perquè l’omplin i recopilem prou dades per muntar un altre calendari. *Font: Ministeri d’Agricultura

Per falta de col·laboradors canaris, el calendari només inclou productes que es cultiven a la península espanyola. Ens encantaria fer una versió del calendari per a les illes Canàries, així que si coneixeu el cicle natural de les plantes allà, no dubteu a omplir el formulari.

Quan es mostra aquesta icona al costat d’un producte, significa que està entrant o sortint de la temporada plena. La collita d’una fruita o verdura pot variar bastant segons les condicions climàtiques i no podem saber amb exactitud quan estarà disponible un producte. El rellotge de sorra avisa que el producte podria estar encara fora de temporada.

Molta gent ens ha preguntat si havíem inclòs l’evolució del clima al calendari. En la versió actual del projecte, no valorem com els canvis climàtics poden afectar la temporada dels productes, però ens encantaria poder afegir-hi informació sobre el tema en un futur, fins i tot fer un article amb veus d’agricultores que ens expliquin com els estan afectant els canvis.